20090615

Oι Πρόσφυγες Δεν Είναι Τουρίστες


Δεν εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους από διάθεση κοσμοπολιτισμού. Ούτε για χάρη της περιπέτειας. Οι πατρίδες τους έχουν γίνει τόποι εκμετάλλευσης και πειραμάτων των ισχυρών της γης.
Πολυεθνικές εταιρείες, μυστικές υπηρεσίες, έμποροι όπλων και ναρκωτικών ανταγωνίζονται μεταξύ τους σε ξένα χωράφια για κέρδη και στρατηγική ηγεμονία.
Για όλους αυτούς οι αξίες του σεβασμού προς την ανθρώπινη ζωή και προς κάθε έννοια δικαίου είναι ξένες και εχθρικές. Το αποτέλεσμα είναι πόλεμοι, γενοκτονίες, ολοκληρωτική καταστροφή υποδομών και εκμετάλλευση -πέρα από κάθε ηθικό φραγμό- σε δεκάδες χώρες από την Αφρική μέχρι την Άπω Ανατολή.
Επιπλέον στην παγκοσμιοποιημένη κοινωνία μας οι σκλάβοι δεν είναι παρελθόν. Οι σκλάβοι υπάρχουν σε πάρα πολλές από αυτές τις χώρες. Δουλεύουν και παράγουν αγαθά για όλους εμάς -για τον καθένα από εμάς- με αντίτιμο λίγα δολλάρια την εβδομάδα.
Γνωρίζουν όμως ότι υπάρχει ζωή και πέρα από την σκλαβιά και τους πολέμους και έχουν κάθε λόγο να την αναζητούν. Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν θα έκανε το ίδιο.
Η δικαιοσύνη και η δημοκρατία από την Σιέρρα Λεόνε μέχρι την Σρι Λάνκα είναι υπόθεση που αφορά τον καθένα από εμάς με τον ίδιο τρόπο που μας αφορούν η βενζίνη που βάζουμε στο αυτοκίνητό μας και τα παπούτσια που αγοράζουμε.

photo: © Kevin McNulty | Help Us Find Our Way Home | Liberia | http://www.pahte.com/

1 comment:

Unknown said...

ΚΙΝΗΣΗ «ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΑΠΕΙΛΗ»

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΟΡΟΥΜ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Δευτέρα 31 Αυγούστου, 6.30μμ,

Εργατικό Κέντρο Αθήνας, Γ΄ Σεπτεμβρίου 48 και Μάρνη, Αίθουσα 2ου ορόφου.