20081209

H oργή φανερώνεται μόνο την ώρα που ξεσπά

Δεν είναι μόνο ο φόνος.
Είναι η χυδαιότητα των κυβερνώντων που μας πνίγει χρόνια τώρα.
Η διακυβέρνηση μέσω πελατειακών σχέσεων που υποχρεώνει τους πολίτες να ζητιανεύουν για αυτά που είναι δικαιώματά τους.
Τα μυθικά ποσά του Ζαχόπουλου, του Εφραίμ, του Βουλγαράκη και τόσων άλλων που αλλάζουν χέρια μπροστά στα έκπληκτα μάτια ημιαπασχολούμενων πολιτών των 400 ευρώ.

Είναι η σκοτεινιά στο μέλλον τού καθένα που τρέχει από το πρωί μέχρι το βράδυ για να εξασφαλίσει τα στοιχειώδη.
Είναι η χυδαιότητα των δικαστικών, των βουλευτών, των πανεπιστημιακών και κάθε συντεχνίας που σαν παρατρεχάμενοι της πραγματικής εξουσίας, της πλουτοκρατίας δηλαδή, εξασφαλίζουν σκανδαλώδη προνόμια για τον εαυτό τους μετατρέποντας τα λειτουργήματά τους σε «χρυσές αγελάδες».

Τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε σχολεία φυλακές, φορτωμένα με αναχρονιστικές και άχρηστες πληροφορίες την στιγμή που οι εξελίξεις στην παγκόσμια κοινωνία διαρκώς επιταχύνονται.
Η κακογουστιά είναι παντού. Όλοι είναι έτοιμοι καθημερινά να εκτονώσουν θυμό και μίσος στον διπλανό τους.
Ο εμφύλιος των οδοφραγμάτων είναι το αποτέλεσμα της αποτυχίας της ελληνικής δημοκρατίας.

Μία δημοκρατία βασίζεται στην παιδεία η οποία καλλιεργεί την συναίσθηση του συλλογικού στην μεγάλη μερίδα των πολιτών. Στην ελληνική δημοκρατία όμως κάθε έννοια συλλογικότητας καταλύεται συστηματικά από την προκλητική ιδιοτέλεια των εκάστοτε κυβερνώντων.
Καμμία αξία συλλογικότητας δεν αποτελεί πρότυπο συμπεριφοράς. Αντίθετα, κυρίαρχα πρότυπα είναι η αρπαγή του καθενός από όπου μπορεί να βάλει χέρι, η αναξιοπρέπεια, η αναξιοκρατία, η γελοιότητα των πρωινάδικων, ο ευτελισμός της ανθρώπινης ύπαρξης, το «ξέρεις ποιος είμαι εγώ».

Οι νόμοι φτιάχνονται κατά το πως βολεύονται τα κέντρα του πλούτου και οι παρατρεχάμενοι, οι οποίοι στο τέλος δηλώνουν πως «ό,τι είναι νόμιμο είναι και ηθικό».
Ο πρωθυπουργός με ύφος λαχαναγοράς κερδίζει σταθερά τις σφυγμομετρήσεις ενός σώματος που σαπίζει ζωντανό.
Κανείς δεν εκπροσωπεί αυτό που συμβαίνει. Γιατί η ζωή βρίσκεται μπροστά από τις κομματικές αντζέντες. Και το σώμα μπορεί να συνεχίσει να σαπίζει μέχρι να ψοφήσει όλως διόλου.

Καθιστική συγκέντρωση στην Σύρο, 20081208.





download+print

No comments: