20080527

ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΗΝ ΑΙΟΛΟΥ 20080526

[english]












Η έρευνα υλοποιήθηκε από τις φοιτήτριες Άννα Σαρούκου, Τόνια Στεφανάτου και Νίκη Σκυλά

Ο Γιώργος Μπακόλας βιντεοσκόπησε την διαδικασία της έρευνας

20080524

ΠΩΣ ΚΑΛΠΑΖΕΙ Η ΖΕΒΡΑ ΣΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΤΗΣ; (από γκράφιτι στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα)

Την συζήτηση που ακολουθεί συνέταξαν οι πρωτοετείς φοιτήτριες του Πάντειου Πανεπιστήμιου (τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού), Άννα Σαρούκου, Τόνια Στεφανάτου και Βίκυ Τσούκα.

- Διαφήμιση ή αντιδιαφήμιση;
- Τι εννοείς με τον όρο αντιδιαφήμιση;
- Καταρχάς δεν πρόκειται για όρο αλλά για μια ιδέα, για μερικούς επαναστατική, γι' άλλους γελοία.
- Ιδέα; Μα δεν ζούμε στον κόσμο των ιδεών.
- Μην προτρέχεις! θα σου εξηγήσω. Αντιδιαφήμιση, θα μπορούσαμε να πούμε, είναι μια προσπάθεια κάποιων ανθρώπων να ταχθούν ενάντια στην διαφήμιση. Σε κάθετί το εμπορικό και ενάντια στο κατεστημένο που προσπαθεί να βάζει τους ανθρώπους σε κουτάκια και να τους περιθωριοποιεί.
- Ωχ! Θα μου πεις κι εσύ για όλα αυτά που μιλάνε οι ψευτοκουλτουριάρηδες; Εγώ πιστεύω ότι η διαφήμιση είναι το παν γιατί σε ενημερώνει.
- Ναι μεν η διαφήμιση είναι ενημερωτική αλλά μέσω των τρόπων και των μέσων που διαθέτει διαμορφώνει τυποποιημένες αξίες και ιδανικά.
- Τυποποιημένες αξίες; Τι θέλεις να πεις μ’ αυτό;
- Παράγονται συγκεκριμένες ιδεολογίες, οι οποίες υποσυνείδητα μας υποδεικνύουν τι θα αγοράζουμε, πως θα ντυνόμαστε, τον τρόπο που θα μιλάμε, ακόμα και τον τρόπο που θα συμπεριφερόμαστε στους άλλους.
- Και όλο αυτό γίνεται μόνο μέσω της διαφήμισης που παρακολουθούμε στην τηλεόραση;
- Αυτό είναι ένα μεγάλο κοινότυπο λάθος το οποίο κάνουμε όλοι. Διαφημίσεις υπάρχουν παντού, τις συναντάς κάθε στιγμή, στο μετρό, όταν περπατάς στον δρόμο, όταν ακούς ραδιόφωνο, στην εφημερίδα ή στο περιοδικό που διαβάζεις. Παντού!
- Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουμε όλοι. Δεν νομίζω ότι πρωτοτύπησες με αυτό που είπες.
- Διαφήμιση είναι η σύγχρονη ρητορική. Δηλαδή, καλύπτει τους πραγματικούς σκοπούς της, πείθοντάς μας παράλληλα για τις αγνές της προθέσεις. Κατ' αυτόν τον τρόπο τοποθετεί στο κέντρο ο,τιδήποτε προσφέρει κέρδος, αγνοώντας έτσι πράγματα που ίσως είναι πιο ουσώδη. Για παράδειγμα, ένας τομέας που είτε υποσκιάζεται, είτε προβάλλεται με λανθασμένο τρόπο, είναι η τέχνη.
- Μα τι λες; Εγώ βλέπω ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα παρουσιάζουν κινηματογραφικές ταινίες, μουσικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις.
- Πράγματι, αλλά αν έχεις παρατηρήσει, συνήθως προωθούνται μεγάλες παραγωγές και συγκεκριμένα πρόσωπα.
- Ποιούς θεωρείς κύριους υπαίτιους αυτής της κατάστασης;
- Όλους εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν σκοπό στην ζωή τους, την εξουσία και τον πλούτο, με κάθε τίμημα. Κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη σκοτώνονται άνθρωποι, επειδή κάποιοι θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν στις ζωές των άλλων.
- Εφ' όσον τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει κοντά μου δεν έχω λόγο να ανησυχώ.
- Αυτό εννοούσα και εγώ πριν. Μας έχουν μάθει να σκεφτόμαστε μ' έναν συγκεκριμένο τρόπο και να μην αισθανόμαστε καμμία ευθύνη. Συνεπώς, έχουμε υιοθετήσει μια παθητική συμπεριφορά και δεν αντιδρούμε σε ό,τι άσχημο συμβαίνει. Καταλήγοντας, όταν θα βρεθούμε οι ίδιοι αντιμέτωποι με το πρόβλημα, λόγω συνήθειας θα πούμε πάλι «ναι».
- Εξακολουθώ να μην συμφωνώ.
- Κι εγώ θα εξακολουθώ να προσπαθώ...

20080523

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ // Στατιστική έρευνα

[english]

Στα πλαίσια του φεστιβάλ Αντι-Διαφήμισης που θα γίνει στο BIOS (Πειραιώς 84) από 31/5 μέχρι 2/6 παρουσιάζεται η πρόταση του Κώστα Μπεβεράτου «Προσοχή! Το μήνυμα που ακολουθεί είναι διαφημιστικό».
Με αφορμή αυτή την πρόταση οι φοιτήτριες του Πάντειου Πανεπιστημίου (τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων & Πολιτισμού) Άννα Σαρούκου, Τόνια Στεφανάτου και Βίκυ Τσούκα, ανέλαβαν να υλοποιήσουν την παρούσα έρευνα-ερωτηματολόγιο, προκειμένου να καταγράψουν και να μελετήσουν τα αποτελέσματα.



Παρουσίαση της δράσης:
5 αφίσσες
Διαφήμιση, τέχνη και προπαγάνδα
Οδός Αιόλου 26 Μαίου 2008
Αποτέλεσμα της έρευνας

20080519

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ // Φεστιβάλ Αντι-Διαφήμισης // BIOS 31/5 - 2/6/2008

[english]






* Η επικοινωνία μέσω συνθημάτων αποτελεί τον τρόπο επικοινωνίας που έχει επιβάλει η διαφήμιση. Η δύναμη της διαφήμισης είναι δε τόσο μεγάλη, ώστε, τα συνθήματα αποτελούν πλέον τον κύριο τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί η κοινωνία σε όλα τα επίπεδά της.
Ως αντιδιαφήμιση θα μπορούσε να θεωρηθεί, όχι η προσπάθεια για δημιουργία συνθημάτων με άλλη αφετηρία, ή η αποδόμηση των υπαρχόντων, αλλά κυρίως η διεκδίκηση μιας άλλης ποιότητας επικοινωνίας. Η διεκδίκηση μιας επικοινωνίας για την οποία το ζητούμενο θα είναι, μέσω του περιφραστικού λόγου, η ανάλυση της περιπλοκότητας της ανθρώπινης ύπαρξης και κοινωνικοποίησης.
Τα συνθήματα και ο διαφημιστικός λόγος διαμορφώνουν ένα επιταχυνόμενο περιβάλλον ψευδότητας, το οποίο κατρακυλά την ανθρωπότητα στην κατεύθυνση από την οποία ανήλθε.
Ο αναλυτικός λόγος, η εκφορά και κατανόησή του, διαμορφώνουν ένα επιβραδυνόμενο περιβάλλον αυτοκατανόησης και αλληλοκατανόησης, το οποίο όμως έχει, αποκλειστικά, την ικανότητα να ωθήσει την ανθρωπότητα στην εξέλιξη.

ΠΡΟΣΟΧΗ! ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟ // Διάλογος στα πλαίσια του Φεστιβάλ Αντι-Διαφήμισης // 20080514

[english]



Προσοχή! το κείμενο που ακολουθεί είναι διαφημιστικό

> Η διαφήμιση χρησιμοποιεί και καλοπληρώνει τους ικανότερους καλλιτέχνες.
> Η διαφήμιση έχει μαζική αναγνώριση και αποτελεί για την κοινωνία πρότυπο ηθικής και αισθητικής.
> Η διαφήμιση διδάσκει αισθητική και ηθική.
> Η διαφήμιση παράγει και προβάλει καθημερινά την σύγχρονη εκδοχή της Αφροδίτης της Μήλου και του Ερμή του Πραξιτέλη.
> Η διαφήμιση είναι η κυρίαρχη τέχνη.
> Η διαφήμιση καθοδηγείται από -αλλά και καθοδηγεί- την κυρίαρχη ιδεολογία.
> Η διαφήμιση είναι προπαγάνδα.

Εάν η «Αντι-Διαφήμιση» μπορεί να υπάρχει μόνο σε σχέση με την κυρίαρχη διαφήμιση-προπαγάνδα ως «αντί» τότε δεν έχει καθόλου λόγο ύπαρξης.
Μια Άλλη διαφήμιση-προπαγάνδα δεν έχει ως λόγο ύπαρξης να σχολιάζει την υπάρχουσα αισθητική και ηθική, αλλά, έχει κάθε λόγο να παράγει από το μηδέν καινούργια αισθητική και ηθική και να εργάζεται συστηματικά και μεθοδικά για να την επιβάλλει στην κοινωνία.
Λόγο ύπαρξης έχει η διαφήμιση-προπαγάνδα, που στοχεύει στην ανάδειξη απόψεων που παραγκωνίζονται, τυχαία ή σκόπιμα, από την κεκτημένη ταχύτητα της ανθρώπινης ανοησίας και μαλθακότητας.

Μερικά παραδείγματα παραγκωνισμένων απόψεων
> O πόλεμος είναι φόνοι σε μαζική κλίμακα και πρέπει να εκδικάζεται ως έγκλημα, το ίδιο και η παραγωγή φονικών μηχανών.
> Η εμμονή για εξουσία και πλουτισμό που διακατέχει κάποιους ανθρώπους δεν έχει λόγο να επιβραβεύεται από το κοινωνικό σύνολο αποτελώντας πρότυπο συμπεριφοράς, αλλά αντίθετα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως σοβαρή διαταραχή της νόησης από την οποία η κοινωνία πρέπει να βρίσκει τρόπους να προφυλάσσεται.
> Ποτέ στην ιστορία της ανθρωπότητας δεν υπήρξαν κοινωνικές ανισότητες ανάλογες με αυτές που υπάρχουν σήμερα ενώ η ανοχή, η διεύρυνση και η εδραίωση αυτών των ανισοτήτων αντιβαίνει τα ανθρώπινα χαρακτηριστικά μας και μας πισωγυρίζει προς την κατάσταση του ζώου.
> Η ανθρωπότητα δεν αποτελεί τον τελικό σκοπό της φύσης. Είμαστε ένα ακόμα ζωικό είδος και όπως έχει εξαφανιστεί το 99% των οργανισμών που έχουν κατά καιρούς κατοικήσει τον πλανήτη, το ίδιο μπορεί να συμβεί και στο δικό μας είδος.
> Ο ανθρώπινος νους είναι πεπερασμένος. Νομίζουμε ότι γνωρίζουμε τα πάντα απλώς επειδή νομίζουμε ότι όσα είμαστε ικανοί να γνωρίζουμε είναι τα πάντα.
> Είμαστε βλάκες και συμπεριφερόμαστε ως βλάκες, κάνοντας τα πράγματα ακόμα χειρότερα, όσο δεν κάνουμε τίποτα για να βελτιώσουμε την θέση μας.
> Οι ανθρώπινες κατακτήσεις σε επίπεδο στοχασμού δεν αποτελούν κι ούτε αποτέλεσαν ποτέ συλλογικό κτήμα της ανθρωπότητας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να συμβεί μόνο αν αυτές οι κατακτήσεις γίνονταν κεντρικός άξονας της παιδείας.
> Οι νοητικές κατακτήσεις εφ' όσον δεν θεσμοθετούνται είναι σαν να μην υπήρξαν ποτέ καθώς, είτε χάνονται για πάντα, είτε μπαίνουν στα συρτάρια ερευνητών που κινούνται μακριά από κάθε κοινωνική πράξη.
> Η ανθρωπότητα εξακολουθεί να κινείται με βάση τις διδασκαλίες των θεολογικών μυθολογιών.