20080524

ΠΩΣ ΚΑΛΠΑΖΕΙ Η ΖΕΒΡΑ ΣΤΟ ΚΛΟΥΒΙ ΤΗΣ; (από γκράφιτι στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, αμφιθέατρο Σάκη Καράγιωργα)

Την συζήτηση που ακολουθεί συνέταξαν οι πρωτοετείς φοιτήτριες του Πάντειου Πανεπιστήμιου (τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού), Άννα Σαρούκου, Τόνια Στεφανάτου και Βίκυ Τσούκα.

- Διαφήμιση ή αντιδιαφήμιση;
- Τι εννοείς με τον όρο αντιδιαφήμιση;
- Καταρχάς δεν πρόκειται για όρο αλλά για μια ιδέα, για μερικούς επαναστατική, γι' άλλους γελοία.
- Ιδέα; Μα δεν ζούμε στον κόσμο των ιδεών.
- Μην προτρέχεις! θα σου εξηγήσω. Αντιδιαφήμιση, θα μπορούσαμε να πούμε, είναι μια προσπάθεια κάποιων ανθρώπων να ταχθούν ενάντια στην διαφήμιση. Σε κάθετί το εμπορικό και ενάντια στο κατεστημένο που προσπαθεί να βάζει τους ανθρώπους σε κουτάκια και να τους περιθωριοποιεί.
- Ωχ! Θα μου πεις κι εσύ για όλα αυτά που μιλάνε οι ψευτοκουλτουριάρηδες; Εγώ πιστεύω ότι η διαφήμιση είναι το παν γιατί σε ενημερώνει.
- Ναι μεν η διαφήμιση είναι ενημερωτική αλλά μέσω των τρόπων και των μέσων που διαθέτει διαμορφώνει τυποποιημένες αξίες και ιδανικά.
- Τυποποιημένες αξίες; Τι θέλεις να πεις μ’ αυτό;
- Παράγονται συγκεκριμένες ιδεολογίες, οι οποίες υποσυνείδητα μας υποδεικνύουν τι θα αγοράζουμε, πως θα ντυνόμαστε, τον τρόπο που θα μιλάμε, ακόμα και τον τρόπο που θα συμπεριφερόμαστε στους άλλους.
- Και όλο αυτό γίνεται μόνο μέσω της διαφήμισης που παρακολουθούμε στην τηλεόραση;
- Αυτό είναι ένα μεγάλο κοινότυπο λάθος το οποίο κάνουμε όλοι. Διαφημίσεις υπάρχουν παντού, τις συναντάς κάθε στιγμή, στο μετρό, όταν περπατάς στον δρόμο, όταν ακούς ραδιόφωνο, στην εφημερίδα ή στο περιοδικό που διαβάζεις. Παντού!
- Αυτό είναι κάτι που γνωρίζουμε όλοι. Δεν νομίζω ότι πρωτοτύπησες με αυτό που είπες.
- Διαφήμιση είναι η σύγχρονη ρητορική. Δηλαδή, καλύπτει τους πραγματικούς σκοπούς της, πείθοντάς μας παράλληλα για τις αγνές της προθέσεις. Κατ' αυτόν τον τρόπο τοποθετεί στο κέντρο ο,τιδήποτε προσφέρει κέρδος, αγνοώντας έτσι πράγματα που ίσως είναι πιο ουσώδη. Για παράδειγμα, ένας τομέας που είτε υποσκιάζεται, είτε προβάλλεται με λανθασμένο τρόπο, είναι η τέχνη.
- Μα τι λες; Εγώ βλέπω ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ανά τακτά χρονικά διαστήματα παρουσιάζουν κινηματογραφικές ταινίες, μουσικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις.
- Πράγματι, αλλά αν έχεις παρατηρήσει, συνήθως προωθούνται μεγάλες παραγωγές και συγκεκριμένα πρόσωπα.
- Ποιούς θεωρείς κύριους υπαίτιους αυτής της κατάστασης;
- Όλους εκείνους τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν σκοπό στην ζωή τους, την εξουσία και τον πλούτο, με κάθε τίμημα. Κάθε μέρα, κάθε ώρα, κάθε λεπτό, σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη σκοτώνονται άνθρωποι, επειδή κάποιοι θεωρούν ότι έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν στις ζωές των άλλων.
- Εφ' όσον τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει κοντά μου δεν έχω λόγο να ανησυχώ.
- Αυτό εννοούσα και εγώ πριν. Μας έχουν μάθει να σκεφτόμαστε μ' έναν συγκεκριμένο τρόπο και να μην αισθανόμαστε καμμία ευθύνη. Συνεπώς, έχουμε υιοθετήσει μια παθητική συμπεριφορά και δεν αντιδρούμε σε ό,τι άσχημο συμβαίνει. Καταλήγοντας, όταν θα βρεθούμε οι ίδιοι αντιμέτωποι με το πρόβλημα, λόγω συνήθειας θα πούμε πάλι «ναι».
- Εξακολουθώ να μην συμφωνώ.
- Κι εγώ θα εξακολουθώ να προσπαθώ...

No comments: