20090109

H αστυνομία δεν είναι ο ταξικός εχθρός, είναι ο σάκκος του μποξ

1.
ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ (ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ)
Τύπωσα το παρακάτω κείμενο και το μοιράζω σε αστυνομικούς όπου τους συναντώ:

σελίδα 1, download & print

σελίδα 2, περιλαμβάνει αποσπάσματα από το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας, download & print

2.
ΔΡΩΜΕΝΟ (ΣΕ ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ)
Διαδηλωτές δημιουργούν αλυσίδα μπροστά από τους αστυνομικούς η οποία όμως κοιτά στην ίδια κατεύθυνση με αυτούς.
Μια συμβολική πράξη προστασίας και συστράτευσης.
(Η αστυνομία εκτός από εν δυνάμει φονική μηχανή είναι και σάκκος του μποξ. Τα τελευταία επεισόδια δημιουργούν συνθήκες εμφυλίου μεταξύ των κατώτερων κοινωνικών στρωμάτων αφήνοντας ανέπαφους αυτούς που ορίζουν το «παιχνίδι». Οι επιθετικότητα προς την αστυνομία είναι η ιδανική εκπαίδευση μίσους και φανατισμού για να ακολουθήσουν τα χειρότερα. Όλοι οι εμπλεκόμενοι σε αυτόν τον εμφύλιο ανήκουμε στην ίδια κοινωνική τάξη.)
Ένας πολίτης με ντουντούκα ανάμεσα στους διαδηλωτές και τους αστυνομικούς διαβάζει:

Συμπολίτες αστυνομικοί,
Βγάλτε τα κράνη, αφήστε τις ασπίδες, πετάξτε τα γκλομπ. Δεν είμαστε εχθροί σας. Όταν πληθαίνουν οι δυνάμεις καταστολής, σημαίνει ότι η αδικία που ασκούν οι δυνατοί στους αδυνάτους μεγαλώνει. Και οι αδύνατοι είμαστε εμείς: οι συμμαθητές και συμφοιτητές σας, οι γονείς σας, τα αδέρφια σας. Αδύνατοι είστε κι εσείς. Το ίδιο αδύνατοι με εμάς. Αυτούς που υπερασπίζεστε δεν τους έχετε συναντήσει ποτέ. Σπούδασαν σε ιδιωτικά σχολεία και πανάκριβα κολλέγια του εξωτερικού.

Συμπολίτες αστυνομικοί,
Αρνηθείτε τον ρόλο του προστάτη μιας διεφθαρμένης εξουσίας. Αυτοί που σας βγάζουν στον δρόμο είναι αυτοί που πλουτίζουν από το υστέρημα των απλών ανθρώπων, παίζουν στο χρηματιστήριο με τις συντάξεις του λαού και εφευρίσκουν κάθε είδους τέχνασμα για να αποστραγγίζουν τον δημόσιο πλούτο.

Συμπολίτες αστυνομικοί,
Αποβάλλετε από τις γραμμές σας τους προβοκάτορες, τους ανεύθυνους και τους ψυχικά αρρώστους. Μην επιτρέπετε να σας χαρακτηρίζουν όλους με τις πράξεις τους. Οι ευθύνη είναι δική σας, του καθενός από εσάς, και μόνο εσείς είστε αυτοί που γνωρίζετε και μπορείτε να πετύχετε τον έλεγχο της αυθαιρεσίας.

Συμπολίτες αστυνομικοί,
Χρόνια τώρα, όσοι από εσάς καταπατούν τα συνταγματικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών στρέφουν τον απλό λαό εναντίον όλων σας. Είναι ο φόνος του 15χρονου μαθήτη και οι ζαρντινιέρες που θρέφουν την οργή και το ρατσισμό εναντίον της αστυνομίας, δεν είναι η στολή. Είναι τα δεκάδες περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας μέσα στα ίδια τα αστυνομικά τμήματα που δεν αφήνουν αμφιβολίες για την παράνομη δράση νοσηρών ανθρώπων και μέσα στην αστυνομία.

Συμπολίτες αστυνομικοί,
Τα πυροβόλα όπλα στους δημόσιους χώρους δεν δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας αλλά το αντίθετο. Η παρουσία όπλων προσβάλλει το αίσθημα ελευθερίας και αξιοπρέπειας των πολιτών. Η παρουσία όπλων δημιουργεί ασφυξία και συσσωρεύει το αίσθημα της καταπίεσης. Δεν είμαστε φυλακισμένοι στην πόλη και την χώρα που ζούμε. Δεν ζούμε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και καταναγκαστικής εργασίας. Η χώρα μας δεν έχει κατακτηθεί από κάποιον βάρβαρο και πολεμοχαρή κατακτητή. Ή μήπως αυτό συμβαίνει;

Συμπολίτες αστυνομικοί,
Οι ασπίδες σας, τα κράνη και οι πανοπλίες σας, όταν οχυρώνεστε πίσω από αυτά για να μας αντιμετωπίσετε σαν εχθρούς σας, είναι οι κουκούλες μιας εξουσίας που κρύβει το πρόσωπό της και ντρέπεται για τις παράνομες πράξεις της. Eίναι οι κουκούλες μιας εξουσίας που αφήνει σκόπιμα τους πολίτες της χώρας αμόρφωτους και χωρίς προοπτική. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να θρέφει για πάντα την διαφθορά της ανενόχλητη. Γιατί μόνο έτσι μπορεί να χωρίζει εσάς κι έμας σε αντίπαλα στρατόπεδα, τη στιγμή που ανήκουμε στο ίδιο: αυτών που τους εκμεταλλεύεται μια ελίτ που θρέφει τις σάρκες της τρώγοντας τις δικές μας.

Συμπολίτες αστυνομικοί,
Αν παίρνετε χαρά από την άσκηση βίας πάνω σε ανυπεράσπιστους πολίτες, αν ηδονίζεστε από την χρήση των όπλων, αν η εξουσία πάνω στον συνάνθρωπό σας είναι αυτό που σας ευχαριστεί, τότε κάθε ελεύθερος πολίτης ωφείλει να στέκεται απέναντί σας με κάθε τρόπο. Δεν υπάρχει καλή και νόμιμη βία. Κάθε βία είναι κακή και παράνομη. Καμμία βία και καμμία αυθαιρεσία δεν νομιμοποιείται στα πλαίσια της δημοκρατίας και των κατοχυρωμένων συνταγματικών ελευθεριών. Επιβάλλεται με την ισχύ των δήθεν νόμιμων όπλων και της δήθεν νόμιμης κουκούλας.

Συμπολίτες αστυνομικοί,
Για πολλά χρόνια η ανασφάλεια των πολιτών μέσα στην καθημερινότητά μεγαλώνει. Η εγκληματικότητα αναπτύσσεται πέρα από κάθε έλεγχο. Το υπεράριθμο σώμα σας όμως μοιάζει να απασχολείται αποκλειστικά με την καταστολή της αγανάκτησης των συμπολιτών σας για αδικίες που γίνονται σε βάρος ακόμα και των δικών σας συμφερόντων.

Συμπολίτες αστυνομικοί,
Μην πιστεύετε αυτούς που σας λένε ότι ο συνταγματικός ρόλος της αστυνομίας είναι η υπεράσπιση των μεγάλων παρανομιών σε βάρος του λαού και η καταστολή των διεκδικήσεων των απλών ανθρώπων. Αν αυτοί τους οποίους υπερασπίζεστε σας έχουν πείσει ότι εκπροσωπούν τον νόμο, εάν πιστεύετε ότι η καταπάτηση των συνταγματικών δικαιωμάτων μπορεί να φορά «νόμιμη» κουκούλα, τότε κάθε δημοκρατικός πολίτης δεν έχει άλλη επιλογή από το να είναι «παράνομος».

Συμπολίτες αστυνομικοί,
Δείξτε το πρόσωπό σας και κερδίστε την αξιοπρέπεια που αναλογεί σε κάθε ελεύθερο άνθρωπο. Βγάλτε τα κράνη, αφήστε τις ασπίδες και τα γκλομπ. Δεν τα χρειάζεστε απέναντί μας. Μην τους αφήνετε να σας πείθουν ότι είμαστε αντίπαλοι. Η θέση σας στους κοινωνικούς αγώνες είναι μαζί μας και όχι εναντίον μας.

4 comments:

Astynomikos said...

Από: Αστυνομικό
Προς : Art-effects – Η τέχνη επιδρά

Αγαπητέ « Art-effects»

Σχετικά με το κείμενο «συμπολίτες αστυνομικοί» έχω να παρατηρήσω ότι σε γενικές γραμμές αποτελεί θέσεις του συνδικαλισμού μας , που συνεχώς διατυπώνουμε στον αγώνα μας για τον εκδημοκρατισμό και εκσυγχρονισμό της αστυνομίας ώστε να μένει μακριά και έξω από πολιτικές σκοπιμότητες .
Σε πρόταση -10 Μαΐου 2007 – της ΠΟΑΣΥ για τη σύσταση διακομματικής επιτροπής με αντικείμενο εργασίας «Μελέτη για την υφιστάμενη κατάσταση και προοπτική της Ελληνικής Αστυνομίας – Στόχος , ένα νέο μοντέλο αστυνόμευσης , μια Νέα Αστυνομία» αναφέρεται:
« Η αναβάθμιση του κύρους και του ρόλου της αστυνομίας μέσα στην ελληνική κοινωνία μπορεί και πρέπει να προέλθει μόνο μέσα από το προσφερόμενο κοινωνικό της έργο και την αναγνώριση του από το κοινωνικό περίγυρο .
Σ’ αυτή την προσπάθεια έχουμε να αντιπαλέψουμε την άποψη ότι ο Οργανισμός μας αποτελεί τον μηχανισμό καταστολής στα χέρια του εκάστοτε κρατούντος . Αυτή και μόνη η συμμετοχή μας σε ένα σύστημα καταστολής , σίγουρα προδιαθέτει αρνητικά την ελληνική κοινωνία απέναντι στην αστυνομία . Και είναι βασική αλήθεια αυτή , για να μεταβάλλουμε αυτόν τον μηχανισμό σε ένα φορέα εθνικής –κοινωνικής προσφοράς . Η μετατροπή του χαρακτήρα λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ. μπορεί να προκύψει μόνο με τη θεσμοθέτηση κανόνων διαφανούς –δημοκρατικής λειτουργίας με την παράλληλη καθιέρωση πλαισίων – ορίων δράσης .
Πρέπει να κατανοήσουμε ένστολοι και μη ένστολοι πολίτες , μέλη αυτής της ίδιας κοινωνίας , ότι πέραν των απαιτήσεών μας για διεύρυνση δημοκρατικών – κοινωνικών και άλλων δικαιωμάτων μας , έχουμε και την ευθύνη και την υποχρέωση να σεβαστούμε προκαθορισμένους και προθεσπισμένους και με τη συμμετοχή όλων μας, νομικούς –θεσμικούς κανόνες κοινωνικής μας συμπεριφοράς . Διαφορετικά ομολογούμε ότι ο άκρατος κομματισμός και η συγκυριακή ομαδοποίηση , μας εμποδίζουν να δούμε τα συμφέροντά μας ως κοινωνία .»
Αυτό που με τους συνδικαλιστικούς μας αγώνες πετύχαμε , είναι να προσδώσουμε στον ένστολο και την έννοια του πολίτη , δηλαδή του προσώπου με ιδανικά , αρχές και αξίες που συμμετέχει ενεργά στο κοινωνικό γίγνεσθαι και να αποτινάξουμε την υφή του «οργάνου» της άβουλης, ευθυνόφοβης και πειθήνιας ατομικής μονάδας που υποτελικά αποτελεί τον κατασταλτικό βραχίονα της εξουσίας .
Η ανατροπή νοοτροπιών και αντιλήψεων αναχρονιστικής και αδιαφανούς λειτουργίας , επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί.
Τη στολή πρέπει να τη φοράς και όχι να σε ΄΄φοράει΄΄ .
Στην καταγγελία της ΠΟΑΣΥ για τους «ένστολους βρικόλακες» του Α.Τ. Ομόνοιας η Ηγεσία μας απάντησε με E.Δ.Ε .
Καμία εξουσία δεν επιδιώκει τη ουσιαστική αλλαγή της αστυνομίας γιατί πολύ βολεύει να υπάρχει ένας μηχανισμός-σάκος του μπόξ- που να σηκώνει το βάρος και να απορροφά τις τεράστιες εντάσεις της κοινωνίας από τα εργασιακά , κοινωνικά , ασφαλιστικά , οικονομικά κ.λ.π. προβλήματα που πολιτικές αδικίας και μεροληπτικής κατεύθυνσης προκαλούν .
Μετά το φόνο του 15χρονου μαθητή αλλά και μετά το βαρύτατο τραυματισμό του συναδέλφου μας , κανένα μέτρο επαναπροσδιορισμού της λειτουργίας της ΕΛ.ΑΣ. δεν πραγματοποιήθηκε για τον απλούστατο λόγο ότι κανένα πρόβλημα στην λειτουργία της δεν ΄΄εντοπίστηκε΄΄ ,ούτε αναγνωρίστηκε από τους «ιθύνοντες» .
Γι’ αυτό και κυρίαρχα προσπαθούν να στρατιωτικοποιήσουν την αστυνομία με υποβάθμιση της εκπαίδευσης , με ανυπαρξία υποδομών , πλήρη σύγκρουση και σύγχυση κατευθύνσεων και στρατηγικών πέραν από το θεσμικό της ρόλο , με ενίσχυση των εταιρειών security και εκχώρηση σ’ αυτές αρμοδιοτήτων της αστυνομίας .
Αυτό είναι το μέτωπο του αγώνα μας .
Η θέση μας είναι με τους εργαζόμενους και όχι ενάντια σε αυτούς .
Η θέση μας είναι μέσα στην κοινωνία και όχι ενάντια της .
Και αυτό που δήθεν καταγγέλλουν , αυτό θέλουν να συντηρήσουν με τις εγκληματικές τους πράξεις μίσθαρνα όργανα και δήθεν «επαναστάτες» .
Ο πόλεμος εναντίον μας είναι διαρκής , πολύ ύπουλος , πολυεπίπεδος και με εκ των έσω δούρειους ίππους .
Την ελπίδα μας όμως οφείλουμε να τη διατηρούμε σθεναρή .
Ουσιαστικά , κάθε άνθρωπος πρέπει να αγωνίζεται για να διατηρεί την συνείδηση και την ανθρωπιά του .
Πράγματι , ο εγωκεντρισμός , η κυριαρχία της ευήθειας , της αβάσταχτης ελαφρότητας , της κακογουστιάς τείνει να κυριαρχήσει .
Η τέχνη ίσως είναι μια απάντηση σ’ όλ’ αυτά , καθώς μαλακώνει την ψυχή του ανθρώπου . Όμως η τέχνη δεν ξέρω αν μπορεί να ανατρέψει τον ΄΄κόσμο΄΄ . Σίγουρα πάντως ,διέξοδος υπάρχει .
Το κείμενό σου “art-effects” κλείνει απαισιόδοξα « Και το σώμα μπορεί να συνεχίζει να σαπίζει μέχρι να ψοφήσει όλως διόλου .» Και αυτό δεν είναι θετικό.
Συγγνώμη για τη μακρηγορία .

Kostas Beveratos said...

πολύ χάρηκα για την ανταπόκριση από έναν αστυνομικό σε αυτό το κείμενο.

διάβασα με ενδιαφέρον το σχόλιο.
ελπίζω με τις κοινές προσπάθειες όλων των ανθρώπων που δρουν εξω από κομματικές ατζέντες να γκρεμιστούν τα στεγανά φόβου και προκαταλήψεων.

όλοι οι πολίτες πρέπει να έχουν το θάρρος να κοιτάζονται στα μάτια και να συνομιλούν.

για την όποια εξουσία αυτό που συμβαίνει είναι το ζητούμενο. και ο απλός πολίτης και ο αστυνομικός ειναι αναλώσιμοι. αυτός ο εμφύλιος τον φτωχών αφήνει τους επιτήδειους αλώβητους.

οι λύσεις (αν υπάρξουν) δεν θα έρθουν ούτε από την εξουσία ούτε από τους κομματικούς μηχανισμούς. πρέπει να τα επινοήσουμε όλα από την αρχή

Anonymous said...

Αγαπητέ μου έχεις δίκιο! Η αστυνομία δεν είναι ο ταξικός εχθρός, είναι μονάχα ο στρατός του ταξικού εχθρού, πληρωμένο όργανο καταστολής για τις ελπίδες και τα όνειρα μας.

Ωραίο το κείμενο σου πολύ ωραία η ιδέα σου για το δρώμενο, αλλά μην είσαι καθόλου σίγουρος για την απήχηση που θα έχει στις τάξεις των αστυνομικών.

Ειδικότερα το να διαβάσει κανείς κάτι τέτοιο στα παιδομούσχαρα που επανδρώνουν τα MAT, τη στιγμή μάλιστα που αυτοί είναι πάνοπλοι και παραταγμένοι με όλα τα εργαλεία της δουλειάς τους, μπορεί να αποβεί έως και επικίνδυνο.

Το να προσπαθήσεις να αναιρέσεις το ηθικό υπόβαθρο των πράξεων και των επιλογών κάποιου που κρατά κλομπ και είναι ζωσμένος με χημικά και κουμπούρια, έχει κάτι το σουρεαλιστικό, για να μην πω ότι αγγίζει τα όρια του γελοίου.

Μην εκπλαγείς αν το κείμενο σου εκληφθεί από τους αστυνομικούς ως ειρωνεία και αν προκαλέσει την οργή και αυξήσει τη λύσσα τους, αυξάνοντας έτσι τη πιθανότητα να σας σπάσουν στο ξύλο.

Σοβαρά τώρα πιστεύεις ότι όσοι μπαίνουν στην αστυνομία δεν ξέρουν γιατί το κάνουν;

Πιστεύεις στα αλήθεια ότι πάνε να υπηρετήσουν τον πολίτη, τον νόμο ή κάποιο ιδανικό;

Πιστεύεις ότι δεν γνωρίζουν για τη διαφθορά τις αυθαιρεσίες, τον καλυμμένο φασισμό - σεξισμό που ανθεί στις τάξεις τους;

Ας πούμε ότι αυτό ισχύει μερικώς και πως ορισμένοι δεν τα γνωρίζουν όλα αυτά πριν καταταγούν. Πιστεύεις ότι μετά από τρία, πέντε ή δέκα χρόνια δεν έχουν καταλάβει τίποτε; Θεωρείς ότι όλοι είναι εντελώς ηλίθιοι (βέβαια μερικοί σίγουρα είναι) ή ότι τους κάνουν κρυφά λοβοτομή με το που αποφοιτούν απ τη σχολή;

Όχι αγαπητέ μου φίλε! Πλην ελάχιστων εξαιρέσεων που δεν κάνουν τίποτα άλλο πάρα να επιβεβαιώνουν τον κανόνα, πρόκειται για τεμπέληδες, αλήτες, που βολεύτηκαν στο μισθό του δημόσιου και που για να μπουν στη σχολή, φίλησαν αυτοί και οι οικογένειες τους κατουρημένες ποδιές, ρουφιάνεψαν συναδέλφους ή συντοπίτες, ή έστω πούλησαν τη ψήφο τους στον τοπικό κομματάρχη.

Μπορεί να σου φαίνονται σκληρά τα όσα γράφω αλλά έχει κι άλλο.

Συνεχίζεται…

Anonymous said...

… Συνέχεια

Ακόμη και με τα μέτρα του νομικού συστήματος της «δημοκρατίας» μας, μήπως γνωρίζεις ότι αρκετές εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν κατηγορηθεί για κακουργήματα τα τελευταία χρόνια;
Και βέβαια μιλάω για επίσημες υποθέσεις που είδαν το φώς της δημοσιότητας και συνεπώς μπορούν να μετρηθούν.

Ξέρεις πόσοι από αυτούς τη γλύτωσαν με μια "δυσμενή" μεταθεσούλα έτσι για να χαθούν τα χνάρια?
Αυτή τη στιγμή που γράφω, δεν πρέπει να υπάρχουν πάνω από 15 – 20 (πρώην) αστυνομικοί στις φυλακές πανελλαδικά.

Και όταν λέμε κακουργήματα, μιλάμε για πράξεις όπως νταβατζηλίκια, διακίνηση πρέζας, εκβιασμούς - προστασία, ακόμη και φόνους.

Ακόμη κι όσοι δεν υπήρξαν φυσικοί αυτουργοί τέτοιων πράξεων, υπήρξαν θεατές τους. Αλλά ακόμη κι αν δεν σε αυτό πείθει, Ε! τότε πες μου πως δεν τις ήξεραν και δεν τις αποσιώπησαν και θα καγχάσω. Μήπως να εξηγήσω τι σημαίνει omerta και mafia;

Φυσικά εκτός από τα οικονομικά κίνητρα, υπάρχουν κι άλλοι λόγοι που ωθούν τους φερέλπιδες νέους που το πράττουν να καταταγούν στο σώμα.

Η στολή, το όπλο, η τσάμπα μηχανή για «σκίσιμο», οι στιλπνές χειροπέδες και όλα τα SM μαραφέτια λειτουργούν σαν διεγερτικό – αφροδισιακό.

Η αίσθηση δύναμης και της εξουσίας που προσδίδουν όλα αυτά στους πιτσιρικάδες νεοσύλλεκτους (που φορτωμένοι από τα άγχη του εκπαιδευτικού συστήματος και την αποτυχία στις εξετάσεις δεν ξέρουν που να ξεσπάσουν) δεν έχει υποκατάστατο. Το τέλειο αφιόνι.

Κατεβαίνουν λοιπόν συντεταγμένοι στο κέντρο για να αλώσουν τα Εξάρχεια και να καθαρίσουν τη πόλη από τους βρομιάρηδες αναρχοκομουνιστές.

Και τελειώνοντας, ας μιλήσουμε και με καθαρά πολιτικούς όρους ώστε να μην υπάρχει το παραμικρό περιθώριο για παρανοήσεις.

Οι αστυνομικοί, ειδικά αυτοί που προέρχονται από λαϊκά στρώματα οι οποίοι συνήθως γίνονται οι και οι χειρότεροι, έχουν απολέσει εκτός από την ηθική τους και τη ταξική τους συνείδηση αν βεβαίως υποθέσουμε ότι είχαν ποτέ.

Ως νέοι κουκουλοφόροι – κρανοφόροι ταγματασφαλίτες, στρέφονται με λύσσα εναντίων των συνομηλίκων τους, των συμμαθητών τους και γενικά ενάντια στο κομμάτι εκείνο της νεολαίας που είτε με το βιβλίο, είτε με το μεροκάματο αγωνίζεται για την επιβίωση και για το μέλλον του.

Αλλά φυσικό δεν είναι αυτοί που κιότεψαν, αυτοί που ξεπουλήθηκαν, να μην καλοβλέπουν αυτούς που με τη στάση και τη ζωή τους δείχνουν ότι υπάρχει κι ο άλλος δρόμος;
Μιλάω για το δρόμο της δουλειάς της, αξιοπρέπειας και του αγώνα.

Όσο για τον συνδικαλιστή, οπωσδήποτε ισχύουν και γι αυτόν όλα όσα είπα παραπάνω για το «σώμα» και σε πολύ μεγάλο βαθμό μάλιστα. Άσε που έχει και τα μούτρα κα ψεύδεται και να κοροϊδεύει, τόσο τους συναδέλφους του, όσο κι εμάς που διαβάζουμε αυτά που γράφει.

Είμαι μεσήλικας, με ελευθεριακές ιδεολογικές καταβολές και όταν βλέπω έξω αυτά τα άμυαλα σακιά με μούσκουλα να μου φράζουν το δρόμο με τις φυσούνες και τις plexiglas ασπίδες, ΕΞΕΓΕΙΡΩΜΑΙ και γίνομαι κακός! Μα πολύ κακός...